Har du brug for en tid, så ring på3526 8505

En stiv storetå – Hallux Rigidus

Hvad er det?

Hallux rigidus betyder bogstavelig talt stiv storetå. Denne tilstand er en form for slidgigt, hvor ledfladen på et af leddene i din storetå både begynder at slides væk og udvikle ekstra knoglevæv, der begrænser leddets funktion lang toppen af leddet, også kaldet osteophytes eller Sporer. Dette led er vigtigt, fordi det skal bøje betydeligt, hver gang du tager et skridt.

En stiv storetå udvikler sig ofte først hos personer i alderen fra 30 til 60 år, selv om det kan udvikle sig på næsten enhver alder. Symptomerne omfatter smerter i tåen, når du er aktiv (især når du skubber væk med din tå), hævelse, tab af ledmobilitet og knoglespore oven på leddet.

Gåture kan blive vanskelige og smertefulde. Når du ændrer din måde at gå på pga. smerter, kan andre almindelig problemer opstå i knæet, hoften og lænderyggen.

Diagnosen af denne tilstand sker ofte ved Fysisk undersøgelse og røntgen. Røntgenstråler vil vise placeringen og størrelsen af knoglesporen, der har dannet sig, samt graden af degenerationen i leddet.

Hvordan fik jeg det?

Din storetå påvirkes enormt af stress, når du går. For hvert skridt du tager, påvirkes foden med en kraft, der svarer til to gange din kropsvægt (og mere når du løber). Din storetå er, sammen med fodballen designet til at bære en stor del af denne kraft.

Når svangbuen af din fod kollapser overdrevent, som i tilfælde med flade fødder eller over- pronation, bliver dit storetås led låst og kan ikke bøje normalt. Dette bevirker, at din storetås led låser sig langs toppen af leddet og kan endda delvist gå ud af led for hvert skridt du tager. Over tid vil gigtændringer føre til bruskdegeneration og sporedannelse.

Knogle sporen ses øverst på leddet

Hvordan behandles det?

Anti-inflammatoriske midler: Disse kan omfatte is og oral anti-flammatoriske medicin. Disse kan give nogle midlertidige lindringer fra smerter af inflammation, men de er normalt ikke nyttige i forhold til årsagen til din tilstand. Hvile af dine knæ kan også være nyttig for, at reducere inflammation.

Fodtøj: Vejledning, om hvordan tryk fjernes fra storetåen, bør følges. En sko med stiv sål og gænge eller rullende sål vil blive anbefalet, for at hjælpe dig til at kunne gå og bøje din storetå. En sko med god vidde ved tæerne vil måske mindske smerterne. Flade sko og vægttab kan også være værd at overveje.

Kirurgi:I tilfælde, hvor konservativ behandling ikke hjælper, kan din læge anbefale operation. Der er nogle få almindelige operationer, der er afhængig af graden af gigtforandringer. Fjernelse af knoglesporer gør leddet stift, og komplet led udskiftning kan laves. Disse procedurer er ikke uden risici, og ofte fortsætter sygdommen sin progression efter en midlertidig periode med smertelindring. Desuden kan operation udført på den ene fod have en negativ indvirkning på anden fod på grund af overdreven belastning.

Fodindlæg: De rigtige individuelle tilpassede indlæg vil behandle dine smerter ved, at genskabe en korrekt svangbue både i forhold til højde og funktion, Dette vil effektivt låse storetåen op og gøre det muligt for leddet at fungere korrekt. Når dette er gjort, er den egentlige årsag til dine smerter blevet rettet – ikke kun symptomerne. Et Sole Support indlæg (i modsætning til typiske specialfremstillede indlæg) designet til helt at kunne støtte og korrigere svangbuen i din fod, vil på en helt unik måde etablere din optimale fodstilling, og genskabe fodens rigtige funktion.

Unormale ledspændinger kan ændres, så vævet omkring får ro til at hele, og normal ledfunktion kan genoprettes. På denne måde vil et Indlæg give både primær behandling og forebyggende pleje ved at genskabe en normal vægtbærende funktion samt yderligere bevægelse til din storetå. Heling af leddet vil variere afhængig af tilstandens stivhed, ernæring, din generelle sundhed og trofast anvendelse af indlægget.

Kontakt os

BEMÆRK, tidsbestilling og aflysninger foregår udelukkende pr. telefon (3526 8505).