Har du brug for en tid, så ring på3526 8505

Fødder og IT band syndrom

Hvad er det?

IT (Iliotibial) bånd er et hårdt bånd af fibrøst væv, der løber ned langs ydersiden af låret. De øvre fibre af IT båndet starter på hoften og de nedre fibre hæfter under knæet på ydersiden af tibia (skinnebenet). Det fungerer sammen med de omkringliggende muskler og bistår i fleksion og stabilisering af knæet. Det hjælper også hoften med bevægelser ud til siden og indad rotation.

IT band syndrom er en irritation af dette væv pga. overdreven stramning eller afkortning af båndet. Det mærkes almindeligvis som smerte på underlår eller på ydersiden af knæet, hvor IT bandet hæfter. Det kan også være smertefuldt på ethvert punkt langs dens længde. Et stramt IT band er ofte årsag til større trochanterica bursitis (fremtrædende knop ved hoftebenet, slimsæk betændelse). Smerter kan forværres af aktiviteter såsom løb, klatring, gå ned af trapper, eller at komme ud af en bil. Smerterne er normalt værre under aktivitet og kan mindskes under hvile. Det er fordi aktivitet har en tendens til at fremme mere stramning af båndet og give mere friktion over knoglefremspringet, som båndet passerer.

Hvordan har jeg fået det?

Der er mange anatomiske faktorer, der kan bidrage til udviklingen af denne tilstand. Mennesker med ”bowed” bøjede ben, overdreven indad rotation af underbenet, ubalancer i bækkenmuskler og benlængde forskel, kan være tilbøjelige til at udvikle dette problem. Dette er en gentagen stressskade, så overdreven træning, eller altid at løbe på den samme side af en buet vej menes at bidrage til it- band syndrom.

Biomekaniske problemer i fødderne er også en stor bidragyder til udviklingen af dette syndrom. Specifikt kan overdreven pronation eller udfladning af svangbuerne medføre ekstra stress på ydersiden af låret. Når føddernes svangbuer flader ud, vil underben dreje sig indad. Dette vil påvirke lårets bevægelser og få låret til at rotere indad. Dette skaber en bøjning af knæet, der vil øge stramningen på ydersiden af knæet. Når du løber eller bevæger dig på flade svangbuer, vil det stramme IT band gnide over knogler i hoften og knæet eller bare blive irritable af stramningen, og det vil udløse inflammation og smerte.

Hvordan skal det behandles?

Øvelser: Strækøvelser er rettet mod at forlænge IT bandet og musklerne på ydersiden af ​​hoften for at forsøge at løsne noget af stramningen. Styrkeøvelser kan være rettet mod din sæderegion for at stabilisere bækkenet samt forsøge at forhindre trækket af it -båndet ved knæet. Husk, IT -båndet er ikke en muskel, men et tykt bånd af fibrøst væv (tænk på en hårdt stykke læder), så det er meget modstandsdygtigt over stræk.

Anti-inflammatoriske midler: Disse kan omfatte is og oral anti-inflammatoriske medicin. Is kan anvendes direkte på smertestedet for at formindske inflammationen. Dette kan give midlertidig lindring fra smerter af inflammation, men er ikke nyttige som behandling af den grundlæggende årsag til din tilstand.

Hvile og/eller trænings ændring:Hvile anbefales ofte for at reducere inflammation. Du kan rådes til at mindske din træningstid eller distance. Du kan også rådes til at undgå aktiviteter som løb og prøve cykling eller svømning i stedet for. Ændrede eller reducerede træningsprogrammer kan foreslås i kombination med rådgivning. Afkortning af din skridtlængde og at undgå bakker kan være en del af din strategi. Det er vigtigt, at huske, at hvile af sig selv kan nedsætte din smerte midlertidigt, men det betyder ikke, at du har behandlet årsagen til, at du udviklede dette problem i første omgang.

Steroid injection:En lokal cortison injektion ved inflammationen kan hjælpe dig midlertidigt og nedsætte smerten fra IT band syndrom. Dette er en sidste udvej og gives kun, når al anden behandling er fejlet.

Fodindlæg:De rigtige fodindlæg kan hjælpe dig langt hen af vejen ved at tage stress påvirkningen ud af dit it-band. De rigtige individuelle tilpassede biomekaniske indlæg, kan løse den grundlæggende årsag til dit knæs dysfunktion. Unormale led positioner kan ændres, hvorved ledfunktionen genoprettes og vævet hjælpes til at få ro og hele. Et Sole Support indlæg er (i modsætning til typiske tilpassede indlæg) designet til helt at kunne støtte den korrigerede position af din fod. I designet er der også taget højde for din vægt og dit specifikke aktivitetsniveau for at kunne skabe en ægte biomekanisk stødabsorbering. Denne genopretning af din korrekte mekaniske funktion vil tage den unormale stress af ydersiden af dit knæ og gøre det muligt for it-band at hele.

Hvor lang tid tager det at hele op?

Dette afhænger af, hvor længe du har haft problemet (kronisk), hvor aktiv du er, og hvor meget du ændrer dine aktiviteter. Ved at rette årsagen til dit problem med et Sole Support indlæg, kan du normalt forvente 50-70% lettelse den første måned, 70-90% den anden måned og 90 -100% den tredje. Fordelen ved at bruge et Sole Support indlæg er, at aktivitetsniveau generelt kan opretholdes, mens din krop heler. Reduktion i træning eller aktivitet er ofte ikke nødvendigt for at reducere stressen på dit knæ. Indlægget gør det for dig. Når din krop har vænnet sig til den nye korrigerede position, kan aktivitetsniveauet generelt opretholdes, mens din krop heler.

Kontakt os

BEMÆRK, tidsbestilling og aflysninger foregår udelukkende pr. telefon (3526 8505).