Har du brug for en tid, så ring på3526 8505

Skinnebensbetændelse “shin splints”

Hvad er det

Tibialis anterior og/eller tibialis Posterior senebetændelse eller ” shin splints” – refererer generelt til smerte overalt langs skinnebenet (tibia) mellem knæet og anklen. Det forekommer som et resultat af skader og betændelse i sener og muskler, der løber op langs skinnebenet. Skinnebenssmerter ses oftest hos løbere og atleter.

Symptomerne kan omfatte smerter langs den forreste indvendige kant af skinnebenet. Du kan også have smerter på den indvendige bagside af dine underben. Området kan være ømt ved berøring og i nogle tilfælde, kan der forekomme rødme og hævelse. Du kan være i stand til at reproducere smerten af skinnebenssmerter ved at strække din fod og dine tæer nedad, men det forværres for det meste af aktivitet og træning. Et røntgenbillede kan tages for at udelukke stressfrakturer og andre tilstande.

Hvordan fik jeg det?

Den primære årsag til skinnebenssmerter er overbelastning af de involverede muskler og sener. Øgning af træningsniveauer og gentagne bevægelser som ved løb og ved andre belastninger af underbenet fx løb på hårde eller skiftende underlag er en typisk årsag. En anden stor bidragyder til skinnebenssmerter er over-pronation eller udfladning af svangbuen i foden. De muskler, der primært er involveret, er tibialis anterior og tibialis posteriore. Disse muskler hjælper med at støtte din svangbue. Når din svangbue falder ned, kan disse muskler blive over anstrengte og begynde at svigte samt forårsage smerte og inflammation.

Hvordan skal det behandles?

Der er to primære behandlingsformer af skinnebenssmerter: 1) Nedsætte smerte, betændelse eller hævelse og 2) Håndtere årsagen til tilstanden.

Øvelser: Stræk- og styrkeøvelser er rettet mod forlængelse og styrkelse af musklerne i dit underben for at nedsætte stressen på dit skinneben. Øvelser, der gør dine muskler stærkere, er normalt effektive i forebyggelse af tilbagefald, når dine skinnebenssmerter er helet.

Anti-inflammatoriske midler: Disse kan inkludere is og orale anti-inflammatorisk medicin. Is kan anvendes direkte på de smertefulde områder af dit skinneben. Et komprimerende elastikbind kan være nyttigt, hvis der er en hævelse. Disse behandlinger kan give en midlertidig lindring fra smerter af inflammation, men er ikke nyttige i at løse de grundlæggende årsager til din tilstand.

Hvile og undgåelse: Hvile anbefales ofte for at reducere inflammation og hævelser. Du kan blive anbefalet at nedsætte din træningstid og distance, til dit skinneben er helet. Du bliver måske også anbefalet at undgå aktiviteter som cykling og svømning. Det er vigtigt at huske, at selv om hvile kan nedsætte din smerte midlertidigt, betyder det ikke, at du har behandlet den grundlæggende årsag til hvorfor, du fik skinnebenssmerter.

Kirurgi: I meget sjældne tilfælde, hvor konservativ behandling ikke hjælper, kan kirurgi overvejes for at reparere muskler og sener, der er blevet alvorligt beskadiget.

Indlæg: Korrekt designerede biomekaniske indlæg (individuelt tilpassede, der rent faktisk kan ændre din fods funktioner) er ofte den mest effektive behandling af skinnebenssmerter. Det rigtige indlæg vil behandle både den nuværende smertefulde tilstand og forhindre gentagelse af problemet på lang sigt. Et Sole Support indlæg vil understøtte din svangbue og derved lindre stressen af de muskler, der er beskadiget og belastet. Indlægget vil effektivt korrigere den oprindelige årsag til problemet: Tab af svanghøjde. En behandling, hvor et fodindlæg kombineres med behandling for reduktion af inflammation, er den mest effektive strategi.

Hvor lang tid tager det at helbrede?

Dette afhænger af, hvor længe du har haft problemet (kronisk), hvor aktiv du er, og hvor konsekvent du bruger dine indlæg. Ved at korrigere årsagen til dit problem med et Sole Support fodindlæg kan du normalt forvente 50-70 % lettelse den første måned, 70-90 % den anden måned og 90-100% den tredje.

Kontakt os

BEMÆRK, tidsbestilling og aflysninger foregår udelukkende pr. telefon (3526 8505).