Har du brug for en tid, så ring på3526 8505

Morton`s neurom

Hvad er det?

Morton`s neuroma er et almindeligt fodproblem, der består af en godartet tumorlignende udvidelse af en nerve ved fodballen. Den er normalt placeret mellem den tredje og fjerde tå, lejlighedsvis mellem anden og tredje. Det er ikke en ægte tumor men snarere en fortykkelse af vævet omkring nerven.

Symptomer på Morton`s neuroma omfatter en skarp smerte, brændende fornemmelse og endda en manglende følelse i området. Det forværres normalt ved at gå og ved pres på fodballen. Det er en blød vævs deformitet og vil ikke kunne ses på et røntgenbillede. Diagnosen stilles ved at fremkalde smerter i området mellem tæerne med et tryk på nerven. Ofte kan du se en øget afstand eller mellemrum mellem dine tredje og fjerde tæer. Flytning af tæerne i bestemte retninger kan også forårsage en klikkende fornemmelse, da de forstørrede nerver glider under et nærliggende ledbånd.

Hvordan har jeg fået det?

En neuroma kommer af irritation og gnidning på nerven, der minder om den måde hård hud dannes på. Nerven ”huden” fortykker sig gradvist for at beskytte sig selv og danner en godartet tumor. Når svangbuen af din fod kollapser, vil det få den overskydende kraft til at flytte væk fra storetåen og over på de mindre knogler i din forfod. Disse mindre knogler er ikke designet til at håndtere disse belastninger, så den overskydende kraft vil begynde, at nedbryde vævet under knoglerne, hvor nerverne løber mellem dem til tæerne. Når nerven tykkes for at beskytte sig selv, optager den mere plads og får nu lettere gnidning. Til sidst bliver nerven så stor, at den er følsom over for hvert skridt du tager, og det kan endda sprede sig til tæerne (kaldet “dagslys tegn” da du kan se lys mellem tæerne som på billedet).

Fodtøj der er for stramt ved over tæerne, høje hæle der placerer yderligere pres på din forfod og en stigning i aktiviteten er med til at forværre smerten af en Morton`s neuroma.

Hvordan skal det behandles?

Som med de fleste fodproblemer er de to vigtigste begreber i behandlingen af en Morton`s neuroma at reducere symptomerne og behandle den underliggende årsag.

Injektioner: Cortison kan sprøjtes ind i området for at lette inflammation og smerte. Dette kan være nødvendigt for at reducere smerten midlertidigt, men det behandler ikke årsagen til dine symptomer. Overforbrug af injicerede steroider kan resultere i bivirkninger, såsom vægtøgning og forhøjet blodtryk og kan forstyrre ordentlig heling, hvilket er grunden til, at du kun kan modtage et begrænset antal injektioner.

Kirurgi: I tilfælde af du ikke reagerer på konservativ behandling, kan lægen anbefale operation . Operationen menes, at have stor succes med at reducere smerten af en Morton`s neuroma, men er en sidste udvej, da der også er risici. Operationen involverer fjernelse af både tumoren og nogle af dine nerver. Dette bevirker ofte permanent følelsesløshed i de påvirkede tæer. Nerven kan vokse tilbage langsomt over tid. Hvis de grundlæggende årsager til det oprindelige problem ikke behandles, vil nerven blive en “stump neurom”, som ofte er mere smertefuld end den første.

Fodindlæg: De rigtige individuelle tilpassede indlæg vil behandle dine smerter ved at korrigere årsagen til din fods dysfunktion. Sole Support indlægget er unikt designet til at understøtte og gendanne en fuld svangbue og normal funktion i dine fødder. Dette vil også oprette korrekt vægtfordeling over din storetå, og fjerne de unormale pres. der var årsag til, at din nerve fortykkede sig. Nerven kan derefter hele og krympe tilbage til normal størrelse. Det er, som med de fleste sygdomme, vigtigt at angribe problemet tidligt for at undgå behovet for kirurgi. Skulle operation i sidste ende blive nødvendigt, vil brug af Sole Support indlæg umiddelbart efter operationen kunne hjælpe med at sikre, at tumoren ikke kommer tilbage.

Hvad kan jeg forvente mig af behandlingen?

Med en korrekt diagnose, og en god behandlingsplan baseret på effektive indlæg er prognosen fremragende. Over 90% af tilfældene vil normalt reagere positivt på et ordentligt korrigerende indlæg, hvis behandlingen startes tidligt nok.

Kontakt os

BEMÆRK, tidsbestilling og aflysninger foregår udelukkende pr. telefon (3526 8505).