Har du brug for en tid, så ring på3526 8505

Metatarsalgia – forfodsproblemer

Hvad er det?

Metatarsalgia er et begreb, der anvendes til at beskrive en smertefuld forfods tilstand i området lige før de små tæer (mere almindeligt kaldet balden af foden). Tilstanden er karakteriseret ved smerter og betændelse i fodsålen i området af metatarsus hovederne, som er enderne af de lange knogler i foden. Ledkapslen eller senerne kan også være betændte.

Smerten forværres generelt ved, at lægge pres (som ved at gå) gennem balden af din fod. Metatarsalgia kan komme hos alle, der tilbringer en betydelig mængde tid på deres fødder, og det påvirker ofte løbere og andre sportsfolk, der deltager i high-impact sport. Selvom det generelt ikke betragtes som en alvorlig tilstand, kan smerten sætte dig ud af spillet, ligegyldigt om du er en olympisk atlet eller en weekendkriger.

Udover smerte i din fodballe, kan andre symptomer opstå såsom følelsesløshed og snurren i tæerne, skarp smerte der forværres, når du bøjer dine fødder, og en følelse af, at du har et blåt mærke i din fod eller gå på en sten.

Hvordan fik jeg det?

Som ved mange andre fodproblemer skyldes metatarsalgia en ukorrekt funktion af foden. Når din fod ikke fungerer korrekt (som ved overpronation eller udfladning af din svangbue), flyttes for meget vægt til 2.,3. og 4. metatarsus hoved. Disse mindre knoglehoveder er ikke designet til, at bære sådanne gentagne kraftfulde belastninger, så de kan blive inflammeret, som ved enhver anden overbelastningsskade.

Andre medvirkende faktorer kan nævnes: en stigning i aktiviteten eller træning, overvægt, stående arbejde hvor du er længe og mest på dine fødder om dagen og dårlig snøring af sko.

Hvordan skal det behandles?

Det første skridt i behandlingen af ​​Metatarsalgia er at fastslå årsagen til dine smerter. Forskellige tilfælde kan kræve forskellige behandlinger, men din læge vil sandsynligvis anbefale en konservativ tilgang.

Anti-inflammatoriske midler: Disse kan omfatte is og oral anti-inflammatoriske medicin. Disse kan give nogen midlertidig lindring fra smerter af inflammation, men gavner ikke den grundlæggende årsag til din tilstand.

Øverst: nedsunken svangbue Nederst: normal svangbue

Øvelser: En regelmæssig udstrækning af læggen.

Fodtøj: Rådgivning, der fokuserer på at tage presset væk fra mellemfodsknogler, bør også følges. Aflastning af trykket på fodballen med en reduceret hælhøjde på skoen kan være nyttig.

Injektioner: Afhængig af årsagen til din metatarsal smerter, kan dette indgreb overvejes. Det indebærer injektion af en medicin, der blokerer transmissionen af smerte gennem nerver af din fod. Risici omfatter permanent følelsesløshed i områder af din fod, så sørg for at diskutere de indikationer og risici, der er for denne behandling, med din læge.

Kirurgi: I tilfælde af du ikke reagerer på konservativ behandling, kan lægen anbefale operation. Dette kan omfatte omlægning af knoglerne i dine fødder. Dele af knoglen kan fjernes, og ledbånd eller sener kan skæres over i et forsøg på, at reducere vægtindflydelse på metatarsal hovederne. Hvis du overvejer kirurgi, skal du tale grundigt med din læge om fordele og risici.

Fodindlæg: Det rigtige individuelle tilpassede indlæg vil behandle dine smerter ved at korrigere årsagen til din fods dysfunktion. Et Sole Support indlæg er (i modsætning til typiske indlæg) designet til helt at understøtte og korrigere din fods svangbue, ved på en helt unik måde at etablere din fods optimale fodstilling. Unormale ledspændinger tilbageføres, så det berørte væv kan hele og den normale ledfunktion genoprettes. På denne måde giver et Sole Support indlæg dig både en primær behandling og en forebyggende pleje ved at genskabe den normale vægtbærende funktion til din storetå. Når det er gjort vil grunden til dine smerte være fjernet i stedet for kun symptombehandlede.

Hvad kan jeg forvente mig af behandlingen?

Med den rigtige diagnose og et samlet behandlingsforløb inklusive indlæg, vil prognosen være fremragende. Med et Sole Support indlæg kan du forvente enten et dramatisk tab af smerte indenfor de første uger eller en mere graduerede reduktion af symptomerne, afhængigt af hvor lang tid dit problem har været der, kropsvægt eller hvor godt du følger dine terapeuters behandlingsplan.

Kontakt os

BEMÆRK, tidsbestilling og aflysninger foregår udelukkende pr. telefon (3526 8505).