Har du brug for en tid, så ring på3526 8505

Knyster

Hvad er det?

En knyst er en benet bule placeret i bunden af storetåen. Den kan være smertefuld, når den gnider mod skoen. Hallux abductor valgus er den medicinsk betegnelse, der anvendes til at beskrive positionen af storetåen, og bruges normalt sammen med udtrykket knyst, som beskriver det forstørrede led. Knyster er et af de mest almindelige storetåproblemer.

Symptomer på en knyst omfatter rødme, hævelse eller smerter i bunden af storetåen. Oprindeligt er knyster beskrevet som ikke-smertefulde, når din storetå drejer sig over mod de andre tæer. Jo mere drejning storetåen får, des mere hård hud vil der dannes, og der kan opstå ligtorne og deformiteter af de andre tæer. Du kan også opleve begrænset bevægelse i storetåen.

Hvordan har jeg fået det?

En knyst formes, når storetåens led bevæger ud af sin normale position. En knyst er et resultat af forkerte kræfters træk, der passerer gennem leddet under gang. Overdreven pronation (eller udfladning af svangbuen) kan bidrage. Med andre ord er en knyst normalt slutresultatet af en lang periode med forkert fodfunktion.

En lignende men mindre knyst kan også dannes på lilletåen, denne kaldes en Tailer`s knyst. I begge tilfælde deformerer leddene sig langsomt over tid, hvilket skyldes unormale kræfter, der tvinger fodens led ind i unormale stillinger.

Der er en grund til, at din storetå er stor: Den er designet til at bære det meste af din vægt, når du gå. Når storetåen ikke fungerer korrekt (som i tilfælde med en knyst) kan du opleve symptomer i dine fødder, knæ, hofter og lænd.

Knyster er ikke i sig selv arvelige, men ses alligevel ofte indenfor samme familie. Det, der kan være nedarvet, er din fod type, som regel den udfladede og meget fleksible fod, som også er mere tilbøjelig til knyst dannelse end andre.

Hvordan skal det behandles?

Det oprindelige mål med behandling af knyster er at lette tryk på knysten og de symptomer, som kan være til stede.

Fodtøjs modifikationer

Korrekt tilpassede sko er væsentlige for at forløse smerten fra en knyst, der kan være forårsaget af gnidning mod indersiden af skoen. Ligtorne og hård hud skal også behandles. Filtpolstring kan anvendes på knysten som buffer mod skoen. Polstring kan også placeres i mellem storetåen og anden tå, for at mindske nogle af smerterne. Husk, at disse muligheder kan hjælpe på symptomerne, men behandler ikke årsagen til dine knyster.

Øvelser og benskinner

Øvelser kan l hjælpe med at holde leddet mobilt. En natskinne kan bæres for, at forhindre et tab af mobilitet. Natskinner er mest effektive, når de anvendes af unge mennesker, der stadig har en betydelig mobilitet i deres led.

Kirurgi

Typen af kirurgi varierer med typen og sværhedsgraden af knysten. Ofte vil lægen tage et røntgenbillede for at måle, hvor stor deformitet og skade der er sket. Kirurgi anbefales ofte til dig med moderate til svære knyster og til knyster, der ikke reagerer på konservativ behandling.

Kirurgi sker ofte uden indlæggelse. Den mest almindelige form for kirurgi indebærer omlægning knoglerne i din storetå. Ledbånd og sener kan blive strammet, og knysten kan barberes væk. Hvis din knyst kræver operation, er det afgørende, at årsagen til problemet også er rettet, ellers vil der være risiko for, at din knyst kommer tilbage, og at ny kirurgisk behandling er påkrævet.

Indlæg

Specialfremstillede indlæg fra Sole Support vil behandle din knyst ved at korrigere årsagen til din fods dysfunktion. Unormale ledpositioner kan ændres, og påvirket væv kan helbredes, så normal ledfunktion genoprettes. På denne måde opfylder et indlæg den primære behandling og forebyggende pleje.

Sole Support indlægget er (i modsætning til typiske specialfremstillede indlæg), designet til helt at kunne støtte og korrigere svangbuen i din fod, ved på en helt unik måde, at etablere din optimale fodstilling. Det vil genskabe fodens rigtige funktion. Når dette er gjort, er den egentlige årsag til, at din knyst kom, blevet rettet,

Hvad kan jeg forvente mig af behandlingen?

Det er helt almindeligt, at knysten stopper med at vokse eller tilbageføres til normal funktion, med det rigtige indlæg – især i milde til moderate tilfælde. Selv i svære tilfælde kan Sole Support indlægget hjælpe til at genoprette korrekt funktion til foden. Tiden om at blive symptomfri varierer med typen, sværhedsgraden og årsagen til din knyst. Din alder og den mobilitet dine led har, er også faktorer, der påvirker. Sole Support indlæg er afgørende for, at undgå knystdannelse igen efter operationen.

Kontakt os

BEMÆRK, tidsbestilling og aflysninger foregår udelukkende pr. telefon (3526 8505).