Har du brug for en tid, så ring på3526 8505

Graviditet og fodindlæg

Krop og forandringer under graviditeten.

Graviditet udløser en lang række ændringer i en kvindes krop. Den vægtøgning kroppen får, har en umiddelbar indvirkning på holdningen, ved at lænden svajet øges og bækkenhældningen fremadrettes. Når en kvindes tyngdepunkt ændres, ændres den vægtbærende holdning sig også. Dette kan medføre et øget krav til musklerne i hofter, ben og ankler. Disse ændringer bidrager til den karakteristiske kropsholdning og gangart som gravide kvinder ofte har.

Det faktum at fødderne ændrer under graviditeten, kommer ikke som nogen overraskelse for de fleste kvinder. Selv hvis de er gravide for første gang, har de fleste kvinder hørt historier eller advarsler om øget skostørrelse, fodsmerter og hævelse i fødderne. Så hvad er fakta bag disse problemer, og kan problemerne afhjælpes?

Fod problemer forbundet med graviditet

En fælles plage, somofte er overset af kvinder under graviditeten, er fodsmerter. Kvinder tilpasser hurtigt deres gangmønster under graviditeten for at forbedre stabiliteten. Dette gøres, så de ændringer, der er i vægtfordeling og tyngdepunket udlignes, men det kræver, at musklerne i hoften, bækkenet, ben og ankler må arbejde anderledes.

Der er to almindelige ændringer forbundet med foden under graviditet. Den første er en stigning i volumen eller størrelse forårsaget af ødem (hævelse), og den anden er en stigning i størrelse forårsaget af en løshed eller slaphed af ledbånd, der understøtter din fod. Ledbåndenes slaphed skyldes et hormon kaldet relaxin, som er det samme hormon, der løsner ledbåndene i fødselskanalen og bækken som forberedelse til fødsel. Dette hormon er ikke rettet mod kun fødselsledbånd men har en vidtrækkende virkning på hele kroppen. De ledbånd, der holder de 26 knogler i foden på plads, kan blive berørt. Når disse ledbånd bliver bløde i svangbuen, kan foden kollapse eller overproneres. Da niveauerne af relaxin er forhøjede tidligt i graviditeten, kan disse ændringer forekomme over en periode på måneder. Også almindeligt under graviditet er smertefuld hård hud, ligtorne og sprukne hæle. Disse plager er udtryk for et grundlæggende problem i foden, hvor svangbuen falder ned, og foden spreder sig ud, mens dine sko forbliver den samme størrelse.

Er disse ændringer permanente?

Studier i Journal of American har vist, at ændringer, i den måde kvinder går på under graviditeten, har varige følger, og kan ikke vende tilbage til normal efter fødslen 2., nogle eksperter mener, at de skostørrelse ændringer der er i forbindelse med graviditet er permanente 3.

Ve.: her ses øget lændesvaj Hø.: Knæ sidder tættere sammen og over strækkes

Hvordan kan det behandles?

Desværre for mange kvinder bliver problemer forbundet med fødder ofte ikke behandlet tilstrækkeligt. Plager i fødder og knæ anses ofte som sekundære og bliver afvist i håbet om, at problemet vil løse sig selv efter fødslen. Det kan skyldes, at mange behandlere er bekymret for, at behandlingen af disse problemer er uhensigtsmæssige og endda farlig for gravide kvinder. Desværre kan dette føre til en behandlingsstrategi af ligegyldighed.

Det første skridt for at behandle dine fodsmerte er at fjerne enhver potentiel forandring med din fod. For at afhjælpe hævelse, er det en god ide, at bade dine fødder i koldt vand og ligge dem opad, for at hjælpe med dræning. Køb et par nye par rummelig komfortable sko. Vær opmærksom på, at dine fødder kan fortsætte med, at ændre sig med hver graviditet. Undgå brug af sko med hæle, da disse kun vil forstærke problemerne i din fod på et tidspunkt, hvor dine fødder er svagest.

Individuelt tilpasset fodindlæg

Den overpronation, som er forbundet med graviditet, behandles bedst med et eget tilpasset indlæg, et biomekanisk korrekt fodindlæg. Faktisk kan din graviditet give dig mulighed for at løse fodproblemer, mens din fod er formbar og i stand til at tilpasse sig nye position (gr. relaxin). Brug tiden mens du er gravid til at støtte din fod i en ny og korrigeret position, det vil give dig en velfungerende fodfunktion og nedsætte smerte i mange år fremover.

Et Sole Support indlæg er kalibreret til din vægt og fods fleksibilitet, to foranstaltninger som er afgørende for foden under graviditeten og fremover. Sole Support indlæg vil understøtte din svangbue mere end noget andet indlæg, og det vil effektivt hæve din svangbue. Forhøjelsen af svangen vil gøre foden kortere, og når foden er placeret i sin optimale position, kan det faktisk reducere behovet for større sko. Ændring af din fods svangbue kan også afhjælpe uønskede posturale ændringer i knæene og lænd. Disse indlæg kan justeres undervejs, som din krop og vægt ændres under graviditeten.

Tidlig forebyggende behandling med et indlæg er afgørende for at undgå udvikling af andre problemer forbundet med overpronation og svangbue.

Referance

1. BIRD AR, MENZ HP, HYDE CC: Effekten af graviditeten på fodaftryk parametre.nd på et tidspunkt, hvor det er på sit svageste strukturelt. J Amer Podiatr Med Assoc 89: 405-409,1999.

2. LYMBERY JK, GILLEARD W: Den holdning fase af gå sent i graviditeten. J Amer podiatr Med Assoc 95 (3): 247-253,2005

3. ANDERSON J DPM: www.babycenter.com ” spørg eksperterne ” side.

4. FOTI T, DAVIDS JR, BAGLEY A: En biomekanisk analyse af gangart under graviditet. J Bone og fælles Surg 82: 625-632, 2000

Kontakt os

BEMÆRK, tidsbestilling og aflysninger foregår udelukkende pr. telefon (3526 8505).