Har du brug for en tid, så ring på3526 8505

Hælsporer – plantar fasciitis

Hvad er det?

Plantar fasciitis eller hælspore er en almindelig årsag til smerter i hælen og foden hos voksne. Ved “plantar” forstås bunden af foden; “fascia” er en type bindevæv, og “itis” betyder “betændelse”

De klassiske symptomer på plantar fasciitis omfatter smerter i hælen, der normalt mærkes mest alvorlig som det første om morgenen.

Denne tilstand er karakteriseret ved inflammation ved seneudspringet af plantar fascia på hælbenet. Plantar fascia er et lag af hård fibrøst væv, der løber langs bunden af ​​din fod, og det er det længste og stærkeste ledbånd i kroppen.

Når plantar fascia trækker i hælen, vil din krop reagere ved at danne mere knoglevæv på hælbenet. Dette kan ses på et røntgenbillede og er kendt som en hælspore.

Hvordan har jeg fået det?

Fælles bidragsydere til denne tilstand omfatter: Progressiv udfladning af fodens buer over tid (primære årsag); manglende fleksibilitet i lægmuskler; overtræning og vægtøgning. Når din svangbue synker, belastes plantar fascia, da det strækker sig væk fra sit udspring på hælbenet. Når dette sker over en længere periode, kan det overvinde kroppens evne til at reparere sig selv.

Hvordan skal det behandles?

Der er to hovedbehandlinger af plantar faciitis; 1) nedsættelse af inflammation og 2) undersøgelse af årsagen til tilstanden.

Udstrækning og motion: Udstrækning øvelser sigter mod, at forlænge platar fascia, i et forsøg på at mindske trækket på din hæl. Ligeså er udstrækning af ​​lægmusklerne en meget vigtig del af enhver behandling. Stramhed i denne muskelgruppe kan forårsage øget pronation (svangbue fald) og dermed bidrage til plantar fasciitis.

Anti-inflammatoriske midler: Disse kan omfatte is og oral anti-inflammatorisk medicin. Disse kan give midlertidig lindring af smerten fra ​​betændelsen.

Ægte spore

Natbenskinner: En skinne som bæres om natten for, at forhindre sammentrækning af plantar fascia og opretholde anklens fleksibilitet.

Benskinnerne vil normalt kunne mindske “det første skridt om morgen” smerter og lindre symptomerne midlertidigt. De kan være ubehagelige at have på for nogle men generelt give en vis lettelse.

Kortikosteroid injektioner: Dette indebærer injektion af steroid direkte ind i hælen på det sted, hvor inflammation er. I meget vanskelige eller svære tilfælde kan dette give mere hjælp end oral anti-inflammatoriske medicin. Tal med din læge om indikationer og risici for denne behandling.

Ekstrakorporal chokbølge terapi: En høj eller lavfrekvens lydbølge afgives til det påvirkede område i forsøg på at fremskynde helingsprocessen. Sædvanligvis er 1 til 3 behandlinger nødvendige, afhængig af intensiteten af ​​den lydbølge og det bedøvelsesmiddel der anvendes. Resultaterne af denne behandling er udokumenterede, og du bør diskutere risici med din læge.

Kirurgi: I tilfælde af du ikke reagerer på konservativ behandling, kan kirurgisk frigivelse af plantar fascia være en overvejelse. Skæring af plantar fascia vil mindske trækket på hælen, men kan have langsigtede konsekvenser, herunder endnu større udfladning af svangbuen (plantar fascia bidrager med omkring 30% til svangbuens stabilitet).

Indlæg: De rigtige individuelle tilpassede indlæg er ofte det bedste forsvar i forebyggelsen af ​​plantas faciits og den mest pålidelige langsigtede kur for denne tilstand. Sole Support indlægget er (i modsætning til andre typiske individuelle tilpasset indlæg) designet til helt, at kunne understøtte og korrigere din fods svangbue. Udviklet til på en unik måde at etablere din fods optimale fodstilling. En genskabt svangbue reducerer det daglige træk på plantar fascia ved at afslappe den “buestrengs” funktion, fascia har. Det er den eneste praktiske måde, at løse både symptomerne og årsagen til dit problem.

Hvor lang tid tager det at helbrede?

Hvis du ingenting gør, kan plantar faciitis tage fra 6 til 18 måneder om at hele. Dette kan være frustrerende, forstyrre din evne til at arbejde og andre aktiviteter, og problemet kan komme tilbage. Med et Sole Support indlæg, kan du forvente enten et dramatisk tab af smerte inden for de første ugers brug eller en mere gradvis reduktion af symptomer, afhængigt af hvor længe problemet har eksisteret, normal kropsvægt, eller hvor godt du følger andre terapeutiske forebyggende behandlinger, der er ordineret af din fodterapeut.

Du kan få en professionel konsultation, hos os, om hvorvidt Sole Supports indlæg vil være gavnligt for netop dit fodproblem.

Indlæg – et godt fundament
Klinik For Fodterapi
Strandboulevarden 74 st.
2100 København Ø
Tlf:35268505
WWW.remond.dk
Certificerede Sole Support forhandler
Stats.aut.fodterapeut Kia Remond

Kontakt os

BEMÆRK, tidsbestilling og aflysninger foregår udelukkende pr. telefon (3526 8505).